Bijstandsfraude en de liefde

De bijstand is een vangnet voor die mensen die op geen andere manier inkomsten kunnen verwerven. Om in aanmerking te komen voor bijstand moet je aan allerlei voorwaarden voldoen en alle informatie verstrekken die nodig is om je recht op bijstand te bepalen. Maar ook mensen in de bijstand worden verliefd, gaan elkaar heel leuk vinden, blijven bij elkaar slapen en vormen op den duur een stelletje. Het is natuurlijk geweldig als mensen elkaar vinden en het goed en fijn met elkaar hebben. Maar als het verliefde stel helemaal of voor de helft afhankelijk is van de bijstand verandert er ook iets in het recht op bijstand en de hoogte van de bijstand. Zo ontstaan situaties waarbij mensen vaak niet de intentie hebben gehad om bijstandsfraude te gaan plegen maar waar op een goed moment wel sprake kan zijn van bijstandsfraude omdat het er langzaam ingeslopen is. En dat is een strafbaar feit dat zwaarder wordt aangerekend dan de meeste mensen weten.

Consequenties van bijstandsfraude

Wordt je verdacht van bijstandsfraude omdat gevonden wordt dat je samenwoont zonder dat je dit doorgegeven hebt aan de sociale dienst dan heeft dat vergaande consequenties. Je bijstandsuitkering wordt stopgezet en, op basis van een schatting, wordt de teveel ontvangen bijstand teruggevorderd. Daarnaast zal er strafrechtelijke vervolging plaatsvinden als de fraude boven een bepaald bedrag uitkomt. Wat begonnen is als verliefd op elkaar worden is langzaam toegegroeid naar feitelijk samenwonen. Als je dit niet meldt kunnen de gevolgen enorm zijn, ook al omdat iemand die in de bijstand zit, nauwelijks financiƫle buffers heeft.

Advies, ondersteuning en vertegenwoordiging door advocaat

Mocht je plotseling in de situatie terecht komen dat je van bijstandsfraude wordt beschuldigd dan is het verstandig om je bij te laten staan door een advocaat strafrecht die bijstandsfraude als specialisme heeft. Dit zal heel erg helpen om uiteindelijk de schade te beperken.