Zorg voor een goede detectie van gassen

In bedrijven waar met gevaarlijke stoffen gewerkt wordt of waar gassen kunnen vrijkomen is het belangrijk dat er aan de veiligheid gedacht wordt. Mochten er onverhoopt gassen vrijkomen dan wil je wel dat dit zo snel mogelijk opgemerkt wordt zodat de werknemers in veiligheid gebracht kunnen worden en het probleem wordt opgelost.

Single gas meter

Om gassen te kunnen meten maak je gebruik van speciale apparatuur. Meters voor gasdetectie zijn er in verschillende soorten. De meest eenvoudige meter is de single gas meter. Deze kan één soort gas tegelijk meten maar is wel een betrouwbaar apparaat waar je jaren mee kunt doen zonder dat het onderhoud behoeft of je de batterijen hoeft te vervangen.

Meer gassen meten ook mogelijk

Is er kans dat er meer soorten gas tegelijk vrijkomen? Dan kies je beter voor een multi gas detector of een PID meter. Met beide soorten meters kun je meer gassen tegelijk meten en ook aangeven welke dit dienen te zijn. Mochten er meer gassen tegelijk ergens ontsnappen dan weet je ook meteen om welke het gaat en kunnen er de nodige maatregelen getroffen worden. Het grootste verschil tussen een multi gas detector en een PID meter is dat je met de laatste ook nog andere stoffen kunt meten dan alleen gassen. Ze zijn namelijk ook geschikt voor het detecteren van vluchtige stoffen, bepaalde gifstoffen, zuurstof en brandbare gassen. Omdat de meters draagbaar zijn kun je deze makkelijk meenemen en gebruiken op de plek waar het nodig is.

Kies de juiste meter

Kies altijd voor een meter die geschikt is voor je bedrijf. Niet voor ieder bedrijf is een multi meter noodzakelijk en is een single gas detector ook voldoende. Kijk daarom van tevoren goed wat je wilt meten en kies op basis daarvan de meter die daarvoor het beste geschikt is.